Havannában kihagyhatatlan program egy szivargyár meglátogatása, ahol a gyártási fázisokat is megismerhetjük. Az első teremben a nedves dohányleveleket simítgatták egyenesre, a következőben sodorták a szivarokat, a harmadikban dobozolták őket.
Minden szivar ötféle levélből készül, melyekből kettő a csomagolás, három pedig a töltelék - ezek összetétele határozza meg a szivar aromáját és erősségét
A gyár területén hangszóróból folyamatosan egy női hangot hallottunk, kérdeztem is, mi folyik itt, valami kommunista propagandára gyanakodtam. De nem. A munkások minden reggel eldöntik, milyen könyvet vagy újságot szeretnének aznap hallgatni munka közben, és azt ez a hölgy egész nap felolvassa nekik, hogy gyorsabban teljen az idő.
Dohányozni bármennyit lehet, hazavinni viszont csak három szivart naponta és fejenként: kettőt a zsebben, egyet meggyújtva a szájban.