Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

Volt idő amikor 1300 szivargyár volt Havannában

2018. február 20. - The Cigarmonkeys

Habár lehetetlen pontosan megállapítani, hogy Kubába mikor érkezett azt mondják mindez időszámításunk előtt 2000 és 3000 között történt. A dohányt az őslakosok csodálatos gyógyszernek tekintették és fontos szereplője volt a vallási, politikai és társadalmi ünnepségeknek. Meghatározó része lett a mezőgazdaságnak és a mindennapi élet egy elválaszthatatlan szereplőjévé is vált egyúttal.

szivargyartas.jpg

 

Az európaiak akkor találkoztak először a dohánnyal, amikor felfedezték Amerikát . Rájöttek, hogy óriási fizikai és lelki öröm forrása a feldolgozott dohánynövény. A dohányzás hamarosan el is terjedt az Öreg Kontinensen. Ahogy az várható volt, Spanyolország volt az első ország, ahol a dohány leginkább elterjedt. Spanyolország volt ugyancsak az első, ahol büntették a dohányzást. A szokás később Perzsiára, Japánra, Törökországra és Oroszországra is kiterjedt, ahol a legkegyetlenebb büntetésekkel tiltották a dohányzást. Érdekes módon amint egyre inkább teret nyertek a dohányzási tilalmak, a dohány egyre inkább lett használatos gyógyászati célokra.

szivargyar.jpg

1717. április 11-én V. Philip király egy királyi dohánytermesztő monopóliumot létesített Kubában. Ez az Estanco del Tabaco néven lett ismert a történelemben. Azok a dohánytermelők, akik ellenezték ezeket a súlyos törvényeket életüket vesztették. A monopólium 1817. június 23-áig volt érvényben, amikor egy királyi rendelet eltávolította a monopóliumot, engedélyezve a szabad kereskedelmet Kuba és a világ más ismert részei között, azzal a feltétellel, hogy az a spanyol kikötőkön keresztül bonyolódhat.

Nem használtak rabszolgákat a dohánytermesztésben. A cukornád nem volt egy kifinomult növénytermesztési mód és a rabszolgákat lehetett használni annak termesztésére és betakarítására, de ahogy José Marti mondta, a dohánnyal olyan óvatosan kell bánni, mint a finom hölgyekkel.

A Kanári szigetekről származó emigránsok dolgoztak a dohányföldeken, és belőlük alakult ki a kubai farmerek rétege . A 19. század véglegesen megerősítette Kuba dohánytermelését. 1859-ben közel 10 000 dohányültetvény volt a szigetországban és 1300 szivargyár a fővárosban.

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr8413684264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása