Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

Szivargyújtás - Fidibusz

A fidibusz a gyufa elterjedése előtt pipa vagy szivar meggyújtására használt összecsavart papírszelet vagy faforgács.

2018. március 08. - The Cigarmonkeys

fidibusz.jpg

A fidibusz a gyufa elterjedése előtt pipa vagy szivar meggyújtására használt összecsavart papírszelet vagy faforgács.

A fidibuszt különböző formákban gyártották. „A fidibusz- és szivargyújtók salétrommal és ólomcukorral áztatott papírból v. papírlemezből készülnek, mely a taplóhoz hasonlóan parázzsal ég.

A fidibusz összehajtott papírszelet, melynek egyik végén kevés gyújtókeverék van,” írta gyújtó szócikkében A Pallas nagy lexikona.

Az 1920-as évektől elektromos fidibuszok készültek bakelitből, porcelánból vagy fémből.

A szó a német diáknyelvből terjedhetett el. Eredete nem ismert, egy etimológia szerint a latin fidelibus fratribus kifejezés összevonása.

Egy másik magyarázat szerint Horatius egy verssorából származhat: „Et ture et fidibus iuvat placare deos”.

 

wikipédia

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Állítólag a latin fidelibus fratribus latin szók összevonásából származik, mely szókkal hivták egymást össze a tanuló hü testvérek pipázásra, midőn a dohányzás még tilos volt. Ma a. m. pipagyujtó. A F.-t fából ugy készítik, hogy a cipőtalp kérget földarabolják v. pedig külön erre szerkesztett gyalukkal készítik a F. szélességének és hosszának megfelelő vastag és hosszu deszkadarabokból, melyeket az asztalhoz megerősített gyalutalpán végig taszítanak. Néha csavarintosra is gyártják a F.-t, amidőn a készítésre való gyalu oly szerkezetü, hogy a F. forgácsot leválás után elcsavarítja.

 

Forrás: Pallas Nagylexikon

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

fidibusz főnév -t, -ok, -a (régies)

Összecsavart papírdarab, amelyet gyertya lángján meggyújtottak, s amellyel pipára, szivarra gyújtottak.  [A hadnagy] bankókat csavart össze fidibusznak, azokkal gyújtott szivarra. (Jókai Mór) Gavallérhoz illőn kivesz egy ezerest, a gyertyához lépve, fidibusznak gyúrja. (Mikszáth Kálmán)

 

arcanum

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr1113724762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása