A 110 órás sommelier képzés tananyaga 2009-ből:
Borkóstolás - mind a négy szinten
Szőlőtermesztés, borkészítés (gyakorlati oktatás szőlészetben/borászatban, pezsgőgyárban) - mind a négy szinten
Magyarország bortermelése - Alapfok
A világ bortermelése (Óvilág, Újvilág) - középfok, felsőfok
Szőlőfajták - alapfok, középfok
A terroir és az évjárat - mind a négy szinten
Párlatok - középfok, felsőfok, sommelier képzés
Étel és bor a gyakorlatban - középfok, sommelier képzés
Felszolgálói/sommelier ismeretek, eszközhasználat - sommelier képzés
A szivar - sommelier képzés
A sör - sommelier képzés
A sajt - sommelier képzés
Vendégpszichológia - sommelier képzés
Értékesítési technikák - sommelier képzés
Francia szaknyelvi alapismeretek - sommelier képzés
Olasz szaknyelvi alapismeretek - sommelier képzés
Német szaknyelvi alapismeretek - sommelier képzés
S mi a helyzet most?
.. Illetve itt van a szegény mostohagyermek: a szivar, ami a klasszikus sommelier képzésben szintén szerepel. Ismerni kell a szivarokat, értékelni őket és tudni kell különbséget tenni közöttük a minőségi kategóriák szintjén. Ám mivel a nyugati területekről az éttermekből száműzték a dohányzást, ezért már sok iskola nem is oktatja a szivarkultúrát....
A világban azért van néhány szivar sommelier, képzéseket is tartanak és a Habanos Fesztiválokon bajnokságokat is rendeznek.
Miből áll a tananyag egy szivar sommelier képzésen?