A számos különböző forma és méret miatt, igazán nehéz olyan kényelmes fogást találni ami mindegyikhez passzol és mégsem tűnik egyes esetekben furcsának. Az viszont fontos, hogy határozottan fogd meg és stabilan tartsd, mert egy pro biztosan nem ejtené ki a kezéből.
A hagyományosan a hüvelyk- és mutatóujj között tartott szivar a preferált fogási mód. Ha a szivar elég hosszú, akkor a többi ujjadat is rajta tarthatod a szivaron. Ahogy a szivar ég, fokozatosan engedheted el az ujjaiddal.
Egy másik különösen népszerű fogási mód, a mutatóujj szivar köré csavarása. Ekkor a szivar teste a mutató- és középső ujj között van, olyan mintha egy pisztolyt fognál, és a szivar lenne a ravasz.
Szivar fogási szokások, amelyeket jobb elkerülni - Bizonyos körökben furcsán néznek rád, ha a szivart a mutató- és középső ujjad között tartod, ahogyan a cigarettát szokták kézben tartani. Ráadásul, így nem is stabil a tartás és könnyű elejteni a szivart.
Bármelyik módot is választod, óvakodj a hirtelen mozdulatoktól, vagy a szivarral történő mutogatástól, hiszen ettől könnyen leeshet a hamu. Próbáld meg a kezed egy helyben tartani, úgy, hogy a szivar párhuzamos legyen a talajjal.
Végezetül, semmiképp se tartasd a szivart a fogaid között, a szivar rágcsálása nem vet rád túl jó fényt. Továbbá, a szorítás és a nyál hatására kár keletkezhet a szivarban, amitől elválhat a csomagoló levél.
Ha valamiért használni szeretnéd a kezedet, vagy le szeretnéd tenni a szivart, tökéletesen elfogadott, ha a hamutartóra teszed. A speciálisan erre a célra készült hamutartókon, ezt meg tudod úgy tenni, hogy a szivar ne essen a hamutartóba.